
Dette informasjonsskrivet er i sin helhet viet brannvern. Styret har oppgradert status med hensyn til HMS (helse- miljø- sikkerhet) generelt i sameiet, og legger stor vekt på brannforebyggende tiltak i den sammenheng. Styret har et direkte ansvar for tiltakene i fellesarealene, og et informasjonsansvar vis a vis beboerne når det gjelder brannsikkerhet i de enkelte boenheter.
Generelt
Sameiets bygninger er tegnet og konstruert etter moderne prinsipper for brannsikkerhet, primært gjennom inndeling i brannceller med vegger og gulv/tak som er i stand til å stå imot en brann i minst 120 minutter. Hver boenhet er en slik celle. Det samme er korridorer og trappeoppganger. Dette betinger selvsagt at selvlukkende dører ikke blir stående åpne.
Styret vedtok i november 2015 en ny branninstruks for beboerne i boligsameiet. Branninstruksen er hengt opp på alle oppslagstavler og i alle heiser. Branninstruksen kan også lastes ned fra våre via denne linken – Branninstruks-Tastarustå – A og C. Instruksen skal leses og forstås av alle beboere og oppbevares lett tilgjengelig, helst festet på veggen ved utgangsdøren. Dersom noen ønsker et laminert eksemplar til å henge opp i egen leilighet så kan de henvende seg til styreleder.
Røykvarslere
Hver boenhet er utstyrt med minst én røykvarsler. Røykvarslerne er elektroniske og det skal ikke byttes batterier på dem. De skal heller ikke fjernes. Det er den enkelte beboer som er ansvarlig for at de ikke blir demontert.
Brannslukningsutstyr
Både leiligheter og alle fellesareal inklusive garasjer er dekket av sprinkleranlegget vårt.
I tillegg er det i hver leilighet levert et stk pulverapparat. Pulverapparater bør med fordel snus opp ned og ristes litt på en gang per måned. Hvert 5. år må/bør apparatet sjekkes av godkjent leverandør av slukkeutstyr.
Brannalarm
Det er montert brannalarmanlegg i din leilighet. Denne skal dekke stue/kjøkken og rom utenfor soverom. Brannalarmanlegget varsler med 60 db lydstyrke på soverommene. Det er montert opp en detektor som varsler med lys i tillegg til lyd. Denne vil være synlig fra stue/kjøkken.
Brannalarmanlegget er koblet mot resten av leilighetene og fellesanlegget inklusive garasjeområdet. Utløst alarm vil kun varsle internt i din leilighet. Ved utløst sprinkler eller deteksjon i fellesarealer går brannalarmen direkte i brann og varsler alle. Brannalarmanlegget er koblet direkte til Rogaland Brann og Redning som vil se hvorfra alarmen kommer, og som her på stedet vil kunne se på et display (i hver oppgang) hvor i sameiet varslet er utløst. Brannvesenet får melding om brann samtidig som resten av blokkene blir varslet.
Komfyrvakt
Fra 1. januar 2011 ble det påbudt med fast installerte komfyrvakter i alle nye boliger i Norge. Feil bruk av komfyrer står for nesten 10 prosent av alle branner med kjent årsak i Norge. I perioden 1998 til 2007 ble det registrert 1.240 branner hvor årsaken var tørrkoking på komfyr. 51 personer omkom.
I alle våre leiligheter er det montert komfyrvakt. Hvordan fungerer egentlig en komfyrvakt?
Den består av en optisk varmesensor som ser ned på koketoppen, og hvis den registrerer for høy temperatur, kobler den av strømmen til komfyren når det blir for varmt. Våre sensorer er montert på undersiden av kjøkkenventilatoren. Egen instruks for komfyrvakt kan lastes ned her – Brukerveiledning komfyrvakt . Her finner du også en egen bruksanvisning for igangkjøring og test av komfyrvakten – Igangkjøring og test av komfyrvakt. Denne kan med fordel skrives ut og limes inn på innsiden av skapdør over kjøkken ventilator. Her finner du også en liten film fra Youtube som viser hvordan du skifter batteri i din komfyrvakt:
Føleren på sensoren som er festet under ventilatoren, skal jevnlig rengjøres for fett og smuss med en fuktig klut. Minimum to ganger pr. år.
NB: Noen «falske alarmer» kan forekomme i forhold til temperatur og bruk!
Utløst uønsket Brannalarm i leilighet
I hver leilighet er det montert opp et panel for avstilling av brannalarmanlegget ved falske alarmer. Ved uønsket utløst brannalarm i leilighet ved for eksempel stor røykutvikling fra matlaging, skal du avstille alarmen og lufte ut eventuell røyk før du resetter alarmen. Husk at dere har 3 minutter på dere til å avmelde alarmen, deretter går alarmen i hele blokken og brannvesenet rykker ut. Egen instruks kan lastes ned her – Instruks for Delta avstillingspanel. Denne kan med fordel skrives ut og limes inn på innsiden av skapdør over kjøkken ventilator.
Rømningsveier
Rømningsveier i sameiets bygninger dekker behovet for forsvarlig rømning ved brann, og er naturlig nok godkjent av rette myndigheter på den tid bygningene ble oppført. En rømningsvei er forbindelse mellom en branncelle og det fri. Trappeoppganger med utgangsdører er de viktigste rømningsveier. Alle dører i rømningsveier slår ut i rømningsretningen og kan åpnes fra innsiden uten bruk av nøkkel.
Heis regnes ikke som rømningsvei, og skal ikke benyttes etter at brannalarm har gått. Rømning ut gjennom vindu eller fra terrasse/balkong ved hjelp av brannvesenets stigebiler eller skyvestiger (for leiligheter over bakkeplan) er godkjente rømningsveier i vårt sameie.
Rømningsveier skal holdes ryddige og fri for gjenstander, søppelsekker og lignende.
Brannøvelser
Styret skal normalt arrangere brannøvelser hver annen høst, med ulike øvingsmomenter. Det samarbeides med Rogaland Brann og Redning om opplegg og gjennomføring. Beboerne varsles om cirka tidspunkt for øvelsene.
Til neste år tar styret sikte på å avholde brannalarmøvelse 2 ganger. Varsel vil bli gitt på oppslagstavle og på våre hjemmesider. Øvingsmomentet blir å påse at alle kommer seg ut og samles på åpen plass ved rekkehus, og at man bistår aktivt i å kartlegge hvor de beboere måtte befinne seg som ikke har kommet til møtestedet.
*****
Ha et riktig sikkert år, og gjør ditt for å holde sikkerhet generelt og brannsikkerhet spesielt på et høyt nivå i vårt sameie.
————————————————————————————-
Kjenn din brannslokker

Det er viktig å kjenne til hvilke brannslokkere som kan benyttes ved ulike branntilfeller. Under Nedlastning i venstre kolonne kan dere laste ned oversikten Kjenn dine brannslokkere.
Nedgravde avfallskonteinere 
Hver leilighet har fått utlevert to brikker som åpner konteinerne.
1. Du «vekker» først innkastet ved å ta hånden midt på displayet.
2. For å åpne luken legger du brikken på «brikkebildet», til høyre for displayet.
Husk
- Hjelp å holde det rent og ryddig, ikke sett igjen avfall ved konteinerene.
- Knytt alltid bioposen før du kaster den i konteineren.
- Pass på at luken går igjen etter bruk, gi den eventuelt et lite dytt.
- Ikke fyll luken med for mye søppel, slik at den ikke lukker seg.
- Pass på at du ikke mister nøkkelknippet, mobiltelefon eller annet oppi konteineren.
- Ta godt vare på brikken, husk at den følger leiligheten ved flytting.
HAR DU MISTET BRIKKEN?
Ta kontakt med servicetorget HER for å få ny brikke. Du kan også besøke Servicekontoret som ligger i Olav Kyrres gate 23.
Åpningstider mandag til fredag fra klokken 07.40 til 15.30.
I skolens ferier er åpningstiden mandag til fredag: 07.40-15.00
Når det gjelder spesialavfall som plast og glass, så henvises alle til egne konteinerne for dette avfallet på venstre hånd ved nedkjørselen til parkeringsanlegget på Tastasenteret.